• Klicka för större bilder

Tony Fischier Art

 

Känslan av att äga en äkta Vincent van Gogh eller ett annat mästerverk kan aldrig ersättas men en reproduktion faller platt i jämförelse med en äkta oljemålning på duk. En professionell efterbildning är det näst bästa, säger Tony Fischier.

Projekt efterbildningar

Tony Fischier har målat och tecknat sedan barnsben med fokus på serier och porträtt i blyerts. Senare väcktes idén att kopiera mästarna i olja för att lära sig deras tekniker. Många av efterbildningarna är gjorda i samma storlek som originalet men det är ingen risk att någon skulle försöka sälja dem vidare som förfalskningar.
– Nej, dels är alla målningarna signerade både på fram- och baksidan. Dessutom finns det också en hänvisning till originalkonstnären, säger Tony Fischier.
Varför då göra efterbildningar, är inte hela tanken med ett konstnärskap att ge ett personligt uttryck i konstform?
– Jo, men praktiskt taget alla filmskapare, författare och musiker har utvecklats genom att lära sig av sina förebilder, jag tyckte att det var lika logiskt att sträva efter att bli en bättre konstnär på samma sätt. Av Vincent van Gogh finns ett trettiotal kända kopior han gjort av andra konstnärer. JMW Turner kopierade i hela sitt liv sina hjältar Rubens, Rembrandt och Constable – som i sin tur också efterbildade de gamla mästarna. Det är inte konstigare än att öva in någon annans gitarrsolo eller att spela covers i ett rockband, säger Tony Fischier.
Tony Fischier Art

Efterbildning och original 1. Pablo Picassos original "Halmhatten" hänger på Göteborgs konstmuseum. Det skiljer sisådär en halv miljard kronor i pris.


Sant är att det ligger lite i tiden med efterbildningar. Sedan ett par år har konstsamlarna fått upp ögonen för välgjorda kopior av mästerverk. På en och samma auktion på Sothebys i London såldes en efterbildning av Pieter Brueghels "Flamländska talesätt" för motsvarande 1,6 miljoner kronor, en kopia av Caravaggios "Kortspelarna" såldes för motsvarande 600 000 kr och en kopia av Velásquez "Konserten" såldes för 2,2 miljoner kronor.
– Kanske beror det på att en reproduktion aldrig kan göra en äkta oljemålning rättvisa och att det helt enkelt knappt finns några gamla mästare kvar att köpa. Och även om det finns så är en bra kopia i det sammanhanget rena fyndet. Cézannes "Kortspelarna" kostade obegripliga 2 miljarder kronor när den såldes, och Picassos "Drömmen" såldes 2013 för 1,2 miljarder kronor, då är mina tavlor billigare, säger Tony Fischier och skrattar.
Inte alla avbildningar är exakta kopior. Ibland skiljer både material och storlek.
– Exempelvis är PS Krøyers "Sommarkväll vid Skagens strand" i original 135 x 187 cm. Inte alla har väggar till en sån stor tavla. Min variant är modesta 50 x 65 cm och Degas "Danserskan på scen" är i original pastell på papper, medan min version är olja på duk. Vidare är min version av "Mona Lisa" målad i de färger Leonardo använde, men eftersom man inte vågar rengöra originalet så ser min version ut som "Mona Lisa" gjorde när den var ny, inte som nu smutsig med gulnad fernissa, avslutar Tony Fischier.

Tony Fischier Art

Efterbildning och original 2. Bruno Liljefors original "Kråkor" hänger på Göteborgs konstmuseum.

Fakta om Tony Fischier

Bor: I ett hundraårigt egnahemshus i Göteborg.
Familj: Sambo, tre barn och skäggagamen Tagg.
Yrke: Journalist, författare, konstnär och designer, anställd på Göteborgs-Posten sedan tidigt 1990-tal. Arbetade under hela 1980-talet som fångvaktare på häkte och fängelse.
Fritid: Spelar trummor i rockband, fuskar på piano och gitarr och skriver egna låtar. Han har en blogg med Jan Stenmarkinspirerade humorbilder och driver också världens största webbsajt för samlare av reservoarpennor.

 

Press: Högupplösta bilder kan laddas ner här:

http://tony.fischier.com/press/

​ ​