Original eller Fischier?


Klicka för större bilder!

– Känslan av att äga en äkta Vincent van Gogh eller ett annat mästerverk kan aldrig ersättas men en reproduktion faller platt i jämförelse med en äkta oljemålning på duk. En professionell efterbildning är det näst bästa, säger Tony Fischier.

Göteborgs konstmuseum

Kopia och original 1. Picassos original hänger på Göteborgs konstmuseum.
 

Göteborgs konstmuseum

Kopia och original 2. Liljefors original hänger på Göteborgs konstmuseum.

Tony Fischier är i princip autodidakt - ett ord man brukar ta till när man inte vill avslöja att man är oskolad (som han uttrycker det). Han har tecknat sedan barnsben med fokus på serier och porträtt i blyerts. Senare väcktes idén att kopiera mästarna i olja för att lära sig deras tekniker.

Många av efterbildningarna är gjorda i samma storlek som originalet men det är ingen risk att någon skulle försöka sälja dem vidare som förfalskningar.

 

-Nej, dels är alla målningarna signerade både på fram- och baksidan. Dessutom finns det också en hänvisning till originalkonstnären, säger Tony Fischier.

Varför då göra efterbildningar, är inte hela tanken med ett konstnärskap att ge ett personligt uttryck i konstform?

-Jo, men praktiskt taget alla filmskapare, författare och musiker har lärt sig genom att härma sina idoler, jag tyckte att det var lika logiskt att sträva efter att bli en bättre målare på samma sätt. Av Vincent van Gogh finns ett trettiotal kända kopior han gjort av andra konstnärer. JMW Turner kopierade i hela sitt liv sina hjältar Rubens, Rembrandt och Constable - som i sin tur också efterbildade de gamla mästarna. Det är inte konstigare än att spela covers i ett rockband, säger Tony Fischier.

 

Sant är att det ligger lite i tiden med efterbildningar. Sedan ett par år har konstsamlarna fått upp ögonen för välgjorda kopior av mästerverk. På en och samma auktion på Sothebys i London såldes en efterbildning av Pieter Brueghels Flamländska talesätt för motsvarande 1,6 miljoner kronor, en kopia av Caravaggios Kortspelarna såldes för motsvarande 600 000 kr och en kopia av Velásquez Konserten såldes för 2,2 miljoner kronor.

 

-Kanske beror det på att en reproduktion aldrig kan göra en äkta oljemålning rättvisa och att det helt enkelt knappt finns några gamla mästare kvar att köpa. Och även om det finns så är en bra kopia i det sammanhanget rena fyndet. Cézannes Kortspelarna kostade obegripliga 2 miljarder kronor när den såldes, och Picassos Drömmen såldes 2013 för 1,2 miljarder kronor, då är mina tavlor billigare, säger Tony Fischier och skrattar.

 

Fakta om Tony Fischier

Bor: I ett gammalt egnahemshus i Göteborg.
Familj: Sambo, tre barn och skäggagamen Tagg.
Yrke: Journalist och designer, anställd på Göteborgs-Posten sedan tidigt 1990-tal. Arbetade under hela 1980-talet som fångvaktare på häkte och fängelse.
Fritid: Måleri. Spelar trummor i rockband, fuskar på piano och gitarr och skriver egna låtar. Han har också skrivit tre romaner. Han har en blogg med Jan Stenmarkinspirerade humorbilder och driver också världens största webbsajt för samlare av reservoarpennor.

 

Press: Högupplösta bilder kan laddas ner här: http://tony.fischier.com/press/FÖRRA SIDAN | HEM | OM | KONST | KONTAKT | UTSTÄLLNING