Claude Monet: Skatan


Klicka för större bild.

Olja på duk.

SÅLD!
 

claude monetKort om konstnären

Claude Monet föddes 1840 i Paris. Han räknas tillsammans med Renoir som pionjär för impressionismen. Det var Monets målning Impression: soleil levant (1872) som gav namn åt den nya rörelsen. Monet var son till Adolphe och Louise-Justine Monet som bodde i Paris och senare Le Havre i Normandie. Han började tidigt att måla. 1862 antogs han vid École des Beaux-Arts i Paris. Desillusionerad av det traditionella akademiska måleriet gick Monet med i Gleyres studio i Paris, där han mötte Pierre-Auguste Renoir, Frederic Bazille och Alfred Sisley. De hade ett nytt synsätt på måleriet och började måla effekterna av ljus utomhus med brutna färger och snabba penseldrag, den konststil som senare blev känd som impressionism. Under det fransk-tyska kriget (1870-1871) flydde Monet till England. Där inspirerades han av Constables och Turners målningar. 1883 flyttade han till ett hus i Giverny där han anlade en stor trädgård som han målade av under resten av sitt liv. Monet dog 86 år gammal.

Kort om originalmålningen

Monet är mest känd för sina näckrosor från Giverny men Skatan (La Pie) är bara ett av hans omkring 140 snölandskap. Skatan målades under vintern 1868-1869 i Normandie.
Målningen är ett av de första exemplen på Monets användning av färgade skuggor, något som senare skulle blir typiskt för impressionismen. Den akademiska konventionen var dock att måla skuggor svarta och Skatan var så kontroversiell att den inte fick ställas ut i Paris vårsalong 1869. I dag räknas den som en av Monets bästa vintermålningar.
Tidigare var konstnärer hänvisade till akvarellskisser emedan oljemålningarna fick färdigställas i ateljéerna. Men 1841 kom den nya uppfinningen färgtuben, som för första gången tillät konstnärerna att måla helt i det fria. Efter det föredrog Monet att måla utomhus i naturligt ljus.
Monet var fascinerad av ovanliga väderfenomen som snö och dimma eftersom det ändrade färgskalorna. Skatan är målad med bara några få färger.

Skatan var privatägd tills 1984 då den köptes av Musée d'Orsay i Paris. Den har blivit en av de mest populära målningarna i deras permanenta samlingar.


FÖRRA SIDAN | HEM | OM | KONST | KONTAKT | UTSTÄLLNING